Darıca'da Kabotaj bayramı sevinci...

1 Temmuz Kabotaj Bayramı 98. Yıldönümünde Darıca’da 1923 metrekarelik dev Türk bayrağı açılmasıyla kutlandı

Gündem Yayın: 01 Temmuz 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 01.07.2024 01:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
212 okunma
Google News

 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nın 98. Yıldönümü nedeniyle dalgıçlar tarafından Kocaeli’nin Darıca ilçesinde  Cumhuriyeti’mizin kuruluşunu simgeleyen 1923 metrekarelik dev Türk bayrağı mavi vatanımız olarak kabul edilen sahilimizde  dalgıçlar tarafından  açıldı.

  Temmuz Kabotaj Bayramı’nın 98. Yıldönümü Kocaeli’nin Darıca ilçesinde dalgıçlar tarafından denize açılan dev Türk bayrağıyla kutlandı.  Darıca’nın  Cevher Dudayev Parkı’nın sahilinde Darıca Belediyesi ile  İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi ve dalgıçlık ve denizcilikle ilgili sivil toplum kuruluşları işbirliğinde “Deniz Varsa Yaşam Var” etkinliği düzenlendi.  Etkinliğe TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Veysel Tipioğlu, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık , siyasi parti temsilcileri, sivil toplum gönüllüleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Mavi Vatan olarak adlandırılan karasularımızın korunması ve güvenliği hususunda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan etkinlikte dalgıçlar önce denizi temizledi, ardından da suyun yüzeyine Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun yıldönümünün tarihi olan 1923’ü simgeleyen 1923 metrekarelik dev Türk bayrağı açıldı.

BIYIK: “98. YILDÖNÜMÜ”

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık “karasularımızın mutlak bağımsızlığını kazandığımız 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimize egemen olduğumuzu tüm dünyaya ilan etmiş olduğumuz bir günü hep birlikte 98. Yıldönümü münasebetiyle kutluyoruz. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı bir kez daha yineliyoruz.ve denizlerimizin aynı zamanda mavi vatanımız dolayısıyla denizlerimize yani mavi vatanımıza sahip çıkmak zorunda olduğumuzun bir kez daha altını çiziyorum”

 Bıyık “Bir sahil kenti olan Darıca’mızda denizlerimize sahip çıkmak yeni nesillere deniz sevgisini aşılamak aynı projelerle yola devam etmeyi arzu ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz’le  birlikte Millet Bahçesi’nde Dudaev’de , Sahil’de ve  Bayramoğlu’nda olmak üzere birçok alanda sahillerimizi ilçemize değer katacak projeler yaptık”

TİPİOĞLU: “VATAN GÜVENLİĞİ DENİZLERDEN BAŞLAR”

Türkiye büyük Millet Meclisi Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu “Kabotaj bizim için çok önemli, kabotaj bayramı. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin savunması denizlerden başlar. Eğer, denizlere hâkim değilseniz karada savunma yapmanızın mümkünatı yoktur. Bunun için Mavi Vatan diyoruz, Libya’yla anlaşma yapıyoruz. Bu ülkenin ana karanın savunması açısından çok önemli olduğunu ifade etmek isterim”

DALGIÇLAR DENİZDEN POŞETİN İÇİNDE ÖLMÜŞ MARTI ÇIKARDI

Etkinlikte dalgıçlar denize dalarak dip temizliği yaptı. Dalgıçlar tarafından çıkartılanlar arasında lastik, demirler, pet şişeler, kutular, brandalar hatta poşetin içinde bir adet ölü martı bulundu. Deniz dip temizliğine katılan Dalgıç  Mertcan Altan  “Bugün deniz temizliği için Darıca  Belediyesi’nin düzenlediği organizasyona geldik. Denizi temizledikten sonra, deniz kirliliğiyle mücadele ettikten sonra, şanlı Türk bayrağımızı denizimize açtık. Darıca Belediyesi’nin düzenlediği sahilimizde” şeklinde konuştu.  Dalış sırasında poşetin içine atılan bir  martının kendini çok yaraladığını ifade eden Altan “bu tarafta bir kuş buldum, poşete dolanmış. Poşete dolandığı için vefat etmiş. Ölmüş yani kuş. Onu denizden çıkardık. Bir sürü lastik ve pislik denizden çıkardık. Halkımızı buradan uyaralım. Öngörülü olsun, denize pislik atmayalım. Çıkarmak da zor oluyor. Bir de plastik biliyorsunuz erimiyor suyun içinde” diye konuştu.  Kadın dalgıç Asiye Başkani “kabotaj bayramını kutlamak için burada çok güzel bir gösteri yaptık.  Türkiye’nin en büyük bayrağını denizlerde açtık. Maviyi seven insanlar olarak denize düşkün insanlar olarak vurgu yapmak için deniz temizliğine dikkat çekmek istiyoruz. Bütün dalgıç ve denizi sevenler hepimiz bir aradayız”

Etkinlik çöplerin toplanmasıyla son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.