15 Ocak 2024 - Pazartesi

Gazeteciliğin geldiği nokta…

Kocaei Ocak ayı gazetecilerin ve gazeteciliğin hatırlandığı aydır… Birincisi Türkiye genelinde idrak edilen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler, ikincisi de 16 Ocak Basın Onur Günü’dür…

Yazar - Ümit ÜLKER
Okuma Süresi: 5 dk.
240 okunma
Ümit ÜLKER

Ümit ÜLKER

ulkemgazetesi4141@gmail.com -
Google News

                Kocaeli’nde Ocak ayı gazetecilerin ve gazeteciliğin hatırlandığı aydır… Birincisi Türkiye genelinde idrak edilen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler, ikincisi de 16 Ocak Basın Onur Günü’dür…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü; gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. 1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962'den itibaren bir kutlama günü olmuştur.  Söz konusu düzenleme, gazetecileri "fikir işçisi" olarak tanımlıyor; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen dönemin 9 gazetesinin patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazeteleri) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın gazetesi 11 Ocak günü " Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü.

İstanbul Gazeteciler Sendikası, bir yıl 10 Ocak'ta basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan kanunun çıkışı üzerine gerçekleşen medya patronlarının boykotu karşısında basın çalışanlarının elde ettikleri başarıya sahip çıkmak ve üyelerine moral vermek için 10 Ocak 1962'yi Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlama kararı aldı.

Türkiye'de 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirildi.

«Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”

                16 Ocak Basın Onur Günü Türkiye basın tarihinde önemli tarihtir, Kocaeli içinde ayrı bir öneme sahiptir… Gazi  Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihte ilk ve tek basın toplantısı olan ve Basın Onur Günü olarak kutlanan Basın Onur Günü'nün 100'üncü yıldönümü kutlanıyor.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te Kasr-ı Hümayun'da düzenlediği, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceğine yönelik hedeflerini anlatıp, yol haritasını çizdiği tarihi Basın Toplantısının 100. yıl dönümü kutlanıyor.

16 Ocak 1986 yılından bu yana Basın Onur Günü olarak kutlanıyor. Kocaeli’nde ise her yıl Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin öncülüğünde bu tarihi gün ayrı bir etkinlikler kutlanmaktadır. Ülke yönetimi ile milletimiz arasında çok önemli bir köprü vazifesi gören basınımız dün olduğu gibi bugünde demokrasi ve Cumhuriyetin korunmasında önemli bir yere sahiptir. Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli, tarafsız ve onurlu gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmektedir.

 Gel gelelim 2024 Çalışan Gazeteciler Günü Haftası’na.  Bu dönemde gazetecileri tek düşünen Gebze Belediyeler Birliği’nin olduğunu görüyoruz. Aslında yazının başlığına konu olan “Gazeteciliğin geldiği nokta” derken de bölgemizde işte bu duruma dikkat çekmek istemiştim. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi bunu da neredeyse bu tür rutin programlar dışında bir araya gelemeyen gazetecileri bir araya getirerek yaptığını söylemekten kendimi alıkoyamayacağım….

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.