14 Temmuz 2023 - Cuma

Darıca Topraksız Tarım’ın merkezi oluyor…

Son yıllarda şehirleşmeni ve sanayileşmenin artmasıyla birlikte bir yandan bölgemizde yeni yapılan binalar diğer yandan tarım alanlarının sanayiye dönüştürüldüğüne tüm kent şahit olduk.

Yazar - Ümit ÜLKER
Okuma Süresi: 4 dk.
117 okunma
Ümit ÜLKER

Ümit ÜLKER

ulkemgazetesi4141@gmail.com -
Google News

Son yıllarda şehirleşmeni ve sanayileşmenin artmasıyla birlikte bir yandan bölgemizde yeni yapılan binalar diğer yandan tarım alanlarının sanayiye dönüştürüldüğüne tüm kent şahit olduk. Zaman zaman kentimizin kadim yaşayanları şehrimizin bugünüyle dününü kıyaslarlar…  Eskiden kentimizin tarım alanları bakımında daha fazla yeşile bürünmüş bir yerleşim alanı olduğunu dile getirirler ki, bu kentte çocukluk ve gençlik dönemini yaşamış biri olarak ben de doğrularım, bu anlatılanları….  Göçlerle birlikte kentleşme ve beraberinde sanayi kuruluşlarının varlığı bu tarım alanlarını azaltmış durumda.  (Kocaeli’nde yer alan 11 OSB’den 9’unun Gebze bölgesinde olduğunu hatırlatmak isterim)

Ancak Kocaeli’nde tarımın gelişmesi yönünde adımlar da atılıyor. Bundan 100 yıl öncesine kadar İstanbul’un hatta daha geriye gidilecek olursa bazı tarihi kaynaklara göre Osmanlı İmparatarluğu döneminde başkentin sebze meyve ihtiyaçlarının önemli bir bölümü Kocaeli’den karşılanırdı… Enginarlar, çavuş üzümleri, kirazlar bu bölgenin yetiştirdiği önemli tarım ürünlerindendir…

İşte bu güzel çalışmalardan birisi de geçtiğimiz hafta Darıca’da yaşandı.  Darıca Piri Reis Mahallesi’nde Darıca Kaymakamlığı’nın önerisiyle, Teknik Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir ile Darıca Belediyeleri’nin işbirliğinde Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’ndaki ilk domates hasadı yapıldı.  Yaklaşık bin metrekarelik alanda topraksız tarım alanında yapılan üretimde Gebze Teknik Üniversitesi’nin geliştirdiği modern tarım yöntemi uygulanıyor.  Toprak yerine mineralli taşlar ve volkanik cürufun kullanıldığı yenilikçi sistemde organomineral besin eriyiği defalarca kullanılarak, atık oluşumu engelleniyor. Ayrıca, seranın çelik konstrüksiyon üzerinden yağmur suyu hasadı yapılarak, su tasarrufu da sağlanıyor. Yerli ve milli ekipmanlar kullanılarak daha az maliyetle yetiştirilen katma değeri yüksek alternatif ürünler, çiftçilerin gelir düzeyini artıracak. Aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltacak.

Gebze Teknik Üniversitesi’den projenin sorumlusu Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi ise “Su tasarrufunu sağlamak amacıyla burada  yağmur sularını toplayarak ve daha sonrasında da bunları besleme solüsyonumuzla bir araya getirerek defalarca kullanıyoruz. PH değerini kontrol ediyoruz. Dolayısıyla güvenli sulama yapıyoruz. Damla sulama kullanıyoruz ve depodan kullanıyoruz. 7 Nisan’da ilk ekimi gerçekleştirdikten sonra depodaki suyu değiştirmedik. Sadece değerlerini kontrol ederek kontrol altında tuttuk. Dolayısıyla burada tamamen geri dönüşümün kullanıldığı, sıfır atık teknolojisinin kullanıldığı bir AR-GE serasındayız” şeklinde  konuştu.

BÖLGEMİZDE SEBZE MEYVENİN FİYATLARININ UCUZLATILMASI HEDEFLENİYOR

Antalya başta olmak üzere uzak kentlerden Kocaeli’ne gelen ve nakliye maliyetleri nedeniyle pahalıya satılan ürünler, Kocaeli’de yetiştirilerek vatandaşlara hem ucuza satılacak hem de önemli bir pazar payına sahip olan İstanbul’un ihtiyacı da karşılanmış olacak. Ar-Ge serasında yetiştirilen sebze ve meyveler ile gelirleri, Darıca Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak.

Darıca Kaymakamı Yüksel Kara ise Darıca Kaymakamlığı olarak bölgemizin enginar, kiraz, domates gibi bir dönem yoğunlukla yetişen tarım ürünlerinin yeniden merkezi olması için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

İlk hasattan sonra ise Darıcalıların temennisi ise  “Bölgemize hayırlı olsun”….

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.