01 Ocak 2024 - Pazartesi

Naci Görür’den 2024 tavsiyeleri....

Naci Görür’den 2024 tavsiyeleri....

Yazar - Ümit ÜLKER
Okuma Süresi: 3 dk.
53 okunma
Ümit ÜLKER

Ümit ÜLKER

ulkemgazetesi4141@gmail.com -
Google News

 Son zamanlarda bilim dünyası başta olmak üzere “deprem tartışmaları”nın yaşandığı günümüzde  Gebze alanında uzman  önemli bir konuğu ağırladı.  Gebze Ticaret Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası’nın işbirliğinde ağırlanan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nden Prof. Dr. Naci Görür… Naci Görür Türkiye’ni yetiştirdiği önemli bir bilim insanı ancak Gebzelilerin de yakından tanıdığı bir isim…. Yıllarca Gebze TÜBİTAK MAM başkanlığını yapmıştı..
                Medya dünyası, iş dünyası ve TMMOB’a bağlı mühendisler Gebze Osman Hamdibey Kültür Merkezi’ndeydi… Tabi ki, konuk Naci Görür olunca herkes “Naci Hoca, ne diyecek?” diye can kulağıyla kürsüdeki konuşmacaya odaklandı….

                Konuk Naci Görür, ev sahibi Gebze Ticaret Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası olunca tabi ki konu “deprem” … Ancak “deprem” ve “sanayi” üzeri ikilemi üzerinde söyleşi gerçekleşiyordu.

                İşte Görür’den notlar: “Biz depremin, Kumburgaz kolu üzerinde başlayacağını düşünüyoruz. Daha sonra başka bölgeleri kıracağını veya 6 Şubat'ta güneyde olan depremdeki gibi fayın diğer kolları da kırılabilir. Güney bölgesinde 2 fay birbirini tetiklemek suretiyle kırıldı. Bu da peş peşe kırılabilir. O zaman depremin büyüklüğü 7,5'e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz”

Marmara Denizi'nin ortasında oluşan deprem boşluğunun Birgün  kırılacağını ve depreme neden olacağını vurgulayan Görür , "1912 ve 1999 yıllarında Marmara Denizi'nin iki tarafında da deprem olmuş. İkisinin ortasında 1766 yılından beri deprem yok. O aradaki deprem boşluğu muhakkak dolacak. Bunun başka bir yolu yok. Doğuda ve batıda deprem olursa, ikisinin arası muhakkak kırılmak zorundadır. Bu bölgenin periyodu doldu. Bu işin şakası yok." şeklinde konuştu.

Niyetinin katılımcıları korkutmak olmadığını ifade eden  Görür alınacak önlemlerle risklerin en aza indirilebileceğini de son söz olarak söylüyor… Burada bizlere düşen şey ise “sağlam yapılaşma” ve “eğitim…”

Gebze’deki  sanayinin deprem konusunda alınacak önlemlerle ilgili olarak da “Gebze Kocaeli’de mikro bölgeleme çalışması yok. Bir kentte mikro bölgeleme çalışması olmadığı takdirde deprem konusunda neyi nasıl yapmanız gerektiği sorgulanır duruma gelebilir” önerisi ve tavsiyesinde bulundu.

                Görür’e göre bizlere düşen ise… depremden ancak “eğitim ve tedbirlerle riskler en aza indirilebilir”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.